- Bra att veta

Skritt, Olika växlar för olika hastighet
Om man tittar på en häst som skrittar ser man att den oftast vilar på tre ben medan den för fram det fjärde - "ett i taget". Det säger sig självt att det inte går så fort.

Detta innebär att hästen har sämre balans i skritt än i andra gångarter. Därför skall man alltid träna en rörelse i skritt innan man utför den i trav och galopp. Om hästen klarar rörelsen i skritt så kommer den att klara den i de andra rörelserna.

 

Trav, Olika växlar för olika hastighet

Om man tittar på en häst som travar ser man att ett bakben och ett framben (diagonalt) följs åt i vart steg. Det är bara "två steg att flytta" - vänster diagonal och höger diagonal.

I trav har hästen lika viktfördelningen på fram och bakdel. Hästen har också en hög stabilitet. Det är därför många avancerade rörelser så som piaff utförs i denna gångart.

 

 

Galopp, Olika växlar för olika hastighet

Om man tittar på galoppen ser man att alla benen följs åt - "sätta ner bak och fram, dra sig framåt, lyfta alla, föra dem framåt". Det bildar faktiskt ett enda stort steg. Detta gör att ju fler ben som hjälper till att knuffa fram hästen åt gången, desto mer kraft kan man få ut till rörelse framåt.

 

 

 

Skrivet av Jan Gustavsson. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0