- Ny hästras till Sverige

Nokota hästen ser lite ut som en tinker. :) Fett fin! Dok ingenting jag privat skulle vilja ha, men endå jätte fin häst! :)


Nokota-hästen strövade en gång fritt i delar av Norddakota och Montana, USA, nu är rasen utrotningshotad. Genom att importera den till Sverige och starta en avelsverksamhet försöker nu Emma och Seth Zeigler bevara rasen.

Ny hästras till Sverige

2010-11-23

 

I slutet på november får Sverige en ny hästras – Nokotan.

– Nokotan har sitt ursprung i de vildhästar som en gång strövade fritt i västra Norddakota och östra Montana, USA. Rasen i sig är ganska ny även i USA (från början av 1990-talet) men tack vare att dessa vildhästar levt mer eller mindre isolerade i västra Norddakota sedan sent 1800-tal är typen gammal. Nokotans karaktär stämmer mycket väl överens med de hästar som på 1800-talet användes i området på rancher såväl som av lokala indianstammar. Det finns bland annat en tydlig koppling och stora likheter mellan de hästar som konfiskerades ur Sitting Bulls hjord 1881 och Nokotan, berättar Emma Ziegler som tillsammans med sin man Seth nu startar upp en avelsverksamhet med Nokotahästar i Sverige.

Emma menar att Nokotan, trots sitt vilda ursprung, är en mycket trevlig häst att ha att göra med och lätt skapar starka band med sina människor.

– Vår förhoppning är att de ska attrahera den "vardagliga" ryttaren som kanske inte kommer att nå de högsta tävlingsnivåerna men som kan ha mycket roligt i både träning och tävling om man så vill det med dessa samarbetsvilliga hästar som på köpet är mycket sunda och hållbara.

Emmas och Seths satsning på att importera Nokotas till Sverige och marknadsföra dem i Norden är ett försök att stärka hästarnas ställning även i hemlandet. Nokotan är en utrotningshotad ras, men får till skillnad från de flesta andra vildhästraser i USA inget statligt stöd. Rasen lever idag helt och hållet tack vare några få eldsjälar. Emma och Seth har själva arbetat som volontärer för Nokota Horse Conservancy i USA. Hästarna som importeras till Sverige flögs från Chicago den 22 november och beräknas anlända på Emmas och Seths gård Sunnansjö i Örnsköldsvik inom kort.

Hört talas om Nokota-hästen någon gång? Trodde inte det. Det är en hästras som finns i USA och användes av de gamla indianstammarna. Nu är rasen utrotningshotad och som ett sätt att försöka rädda rasen har paret Emma och Seth Zeigler beslutat att importera den till Sverige. Avsikten är att starta upp en avelsverksamhet på egna gården Sunnansjö utanför Örnsköldsvik.

allt kopierat från http://www3.ridsport.se/Hast-och-Ryttare/Nyheter/NyhastrastillSverige/ :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0