- Visste du att..

När hästen framförs i skritt är ryttarens vikt normal. Det vill säga vikten är neutral.

 

Om hästen framförs i trav ökar vikten till den dubbla. Därför är det viktigt att kunna följa hästen mjukt i denna rörelse.

 

Om hästen framförs i galopp kommer vikten att vara tredubbel mot vikten i skritt. Här är det ännu viktigare att kunna följa hästens rörelser på ett mjukt sätt.

 

Att beräkna vikt eller rörelse energier är inget konstigt. Men oftast tänker vi inte på vad som händer fysiskt om vi inte har en bra sits eller balans. Att inte kunna följa en häst i rörelsen kommer att ge skador på hästens rygg i längden.

 

Visste du att en ryttare har ca 40% av sin vikt fördelat i de båda  stigbyglarna. Man tror oftast att man inte lägger r någon vikt i stigbyglarna men så är inte fallet. En ovan ryttare har mer vikt i stigbyglarna än en van ryttare. Detta påverkar alltid hästen åt en eller annan riktning. Tänk på att alltid vara avslappnad och på gott humör när du skall träna. Försök att rida med så långt stigläder som möjlig, detta ger dig en bättre kontroll..

 

Det finns en annan aspekt som kommer att påverka hjälp givning när man rider. Och det är om man är kvinna eller man. Det är viktigt att den sadel som du använder passar dig som ryttare. Det skiljer mellan män och kvinnor, män har en annan form på sina lår än vad kvinnor har. Detta medför att man i vissa övningar har lättare att komma åt med skänklar medan kvinnor har svårare. Detta beror på att de flesta sadlarna är byggda för män och hindrar rörelsefrihet för kvinnor.

 

Skrivet av Jan Gustavsson! :D


Kommentarer
Postat av: Klara Hovstadius

Det förklarar kanske varför alla män blir duktiga ryttare ^^

2010-12-27 @ 13:11:35
URL: http://klarahovstadius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0